Jump to content

Recommended Posts

Munch Museum to join Opera House in Oslo's new cultural district

 

11495_munch%20main.jpg

 

Spanish firm Herreros Arquitectos has won first prize in the invited international competition for a master plan of the Bjorvika neighborhood, Oslo, proposing the Munch Museum as the focus.

 

11495_5_munch5big.jpg

 

The future complex formed by the Munch Museum MM and the Stenersen Museum Collections is not only to safeguard and disseminate a basic heritage of the history and character of Norwegian culture. The complex is conceived as an institution which is open to the city and highly visible, that “which must be visited many times in a lifetime”, said the spokesperson for Herreros.

 

11495_3_munch3big.jpg

 

The project’s spaces include a Leisure Island; Beach Area; Museum Island; Munch Plaza; Library Plaza; Bispekaia Market Square and Housing Courtyards.

 

The Museum building is located at the end of the Pauselkia Peninsula, near the Oslo Opera House, avoiding the cones of perception and ensuring views over the fort from the surrounding mountains are kept. With this position Herreros aim to intensify the tension between the fjord and solid ground, and to avoid the arrogant gesture of placing it frontally.

 

11495_2_munch2big.jpg

 

The museum is built as a vertical concrete box of 16 m of free light hermetically sealed except when the program requires opening of spaces. It is built with four 40 cm thick screens which form a prism, the long sides of which require buttresses (60x30cm) every 6m which embrace lightly post-tensioned flagstones. The gap resulting from levelling up the buttresses in order to have exhibition rooms with continuous walls generates an installations chamber which is highly versatile and which runs along the building and ensures exhaustive control of the networks in each room.

 

11495_4_munch4big.jpg

 

The proposal as a whole is notably integrated with energy and environmental sensitivity issues. The mass use of water from the fjord as a temperature controlling element in the building is based on the elimination of air conditioning as far as possible, substituting it for an element which is easily treated, subject to work at low temperature and with a minimum waste of energy.

 

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=11495

Link to comment
Share on other sites

C'est le résultat d'un grand concours international d'architecture. le site est à côté de l'Opéra d'Oslo par les architectes Snohetta (les même qui on fait la tour organique dans le désert: RAK gateway)

 

Fasade_600_0.jpg

 

117_Opera_600_0.jpg

 

076_Opera_600_0.jpg

 

4083_1.jpg

 

4080_1.jpg

 

Foaje_2_600_0.jpg

 

4071_1.jpg

 

lysekrone_600_0.jpg

 

7oslooperahouse.jpg

 

1bsq.jpg

 

800px-Opera_Oslo.JPG

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...
adblock_message_value
adblock_accept_btn_value